Se pare că piața aparatelor de aer condiționat este într-o continuă creștere, însă în urma unui studiu realizat, se pare că doar 18% dintre noi optăm la un astfel de produs electrocasnic, pe când în Uniunea Europeană media este de 87%. În perioadele caniculare ale verii, vânzarea acestor aparate crește cu până la 20 de ori față de perioadele cu temperaturi suportabile. De accea, am ales să vorbim puțin despre aceste produse elctrocasnice și despre ce criterii trebuie să ținem cont când alegi un astfel de aparat de aer condiționat.
Un prim criteriu de luat în seamă, în vremurile noastre, în alegerea unui aparat de aer condiționat, ar fi prețul de achiziție, însă cei mai pretențioși care pun accent pe gradul de performanță, trebuie să țină cont și de alte criterii.
În primul rând, produsul trebuie să dispună de capacitatea potrivită încăperii, astfel:
- Pentru o locuință cu o suprafață între 10 - 15mp este ideal un aparat cu 9.000 BTU;
- Pentru o locuință cu o suprafață între 15 - 35mp este ideal un aparat cu 12.000 BTU;
- Pentru o locuință cu o suprafață între 30 - 50mp este ideal un aparat cu 18.000 BTU;
- Pentru o locuință cu o suprafață între 40 - 70mp este ideal un aparat de 24.000 BTU.
Acestea fiind spuse, pentru încăperile obișnuite, gen dormitoare, sunt recomandate modelele de 9.000 BTU, fiind și mai silențioase, iar pentru încăperile mai mari, gen sufragerii, living, sunt recomandate aparatele de 12.000 BTU. Iar cele cu 18.000 BTU și 24.000 BTU, sunt ideale în locuințele ce depășesc 3m lățime, asta datorită faptului că au un debit foarte puternic de aer.
În situația în care optezi pentru un randament ridicat, poți alege un aparat ce dispune de tehnologia Inverter. Aceste aparate, sunt ideale, datorită Inverter-ului, ce este capabil să moduleze capacitatea de răcire/încălzire. Avantajele aparatelor cu Inverter, ar fi:
- Consumul mic de energie electrică, redus cu până la 30% față de aparatele clasice
- Se atinge mult mai rapid temperatura setată
- Nivelul de zgomot este mult mai redus la ambele unități
- Asigură un randament ridicat chiar și în funcția de încălzire, chiar și atunci când afară sunt -15 grade Celsius.
De asemnea, un rol important îl are și sistemul de filtrare, deoarece reține impuritățile și praful prezent în aerul din locuință. Așadar, sunt filtre lavabile, ce nu necesită înlocuire periodică. Pentru a ține departe bacteriile și virușii, sunt potrivite sistemele Plasmacluster și filtrele UV, fiind extrem de eficiente.
Cu toate că aparatele de aer condiționat sunt capabile să asigure un confort ideal celor ce le utilizează, însă sfatul medicilor este să fie utilizat cu măsură și cu atenție sporită. Atunci când părăsim frecvent încăperea climatizată, temperatura trebuie să fie cu maxim 10 grade mai mică decât cea de afară, întrucât schimbările frecvente și bruște de temperatură, duc la probleme grave de sănătate.