Cum aleg uleiul de motor potrivit?


Având la dispoziţie o piaţă variată de mărci şi tipuri de ulei de motor, uneori alegerea potrivită ne dă mari bătăi de cap. De aceea, astăzi am ales să vorbim puţin despre cum să alegem uleiul de motor potrivit maşinilor noastre.

Mai întâi de toate, trebuie să ştim rolul uleiului de motor. Aceasta are rolul de a lubrifia/unge, răci şi curăţa compoentele mobile ale motorului, astfel încât să asigure o etanşare bună pentru o compresie optimă, prevenind astfel coroziunea internă. Puţin mai detaliat, ar fi de spus că părţile interne ale motorului sunt în contact direct cu celelalte (“fier pe fier”). Astfel, pentru o forţă de frecare normală a acestui contact “fier pe fier”, uleiul asigură un strat foarte fin între componente.

În privinţa principalelor criterii de alegere, trebuiesc luate în considerare următoarele: bugetul, anul de fabricaţie al maşinii, tipul de motor (benzină/diesel) şi număr real de kilometrii parcurşi.

Vâscozitatea uleiului de motor reprezintă practic rezistenţa la curgere a acestuia, în urma frecării. Indiferent de temperatura motorului, uleiul trebuie să fie suficient de vâscos pentru a nu opune vreun fel de rezistenţă componentelor mobile ale motorului. Însă, în acelaşi timp trebuie să fie suficient de gros pentru a garanta o lubrifiere optimă, precum şi o presiune corectă. Desigur, toate tipurile de ulei de pe piaţă au la bază un Indice de vâscozitate ce diferă în funcţie de temperatură.

Onctuozitatea reprezintă o altă proprietate a uleiului de motor, ce semnifică adeziunea la suprafeţele cu care intră în contact.

Există două principale tipuri de ulei de motor, atunci când facem referire la temperatura de utilizare şi vâscozitate:
-mono-grade
-multi-grade

În privinţa maşinilor de generaţie nouă, nu se iau în calcul uleiurile mono-grade, datorită faptului că acestea au un interval foarte scurt de temperatură în care vâscozitatea este corectă.

Tipurile de ulei multi-grade sunt reprezentate astfel: „AW-B”, unde „A” şi „B” marchează gradele (Ex: 5W-30 / 10W-40).

Prima semnificaţie graduală “A” urmată de “W” (winter=iarnă) face referire la vâscozitatea uleiului pe timpul iernii, când motorul este rece. Pe când a două semnificaţie “B” reprezintă vâscozitatea uleiului pe timpul verii, când motorul este cald.

Sunt disponibili 6 indici de iarnă: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W (0W fiind cel mai subţire), precum şi 5 indici de vară: 20, 30, 40, 50, 60.

Ideal este să se aleagă un ulei ceva mai subţire iarna şi ceva mai gros vara. Se recomandă a nu se utiliza uleiuri cu indici mai mari de 20W (AW) pe timpul iernii (unde vâscozitate corectă este peste -9°C) şi cu indici mai mici de 30 (B) pe timpul verii (unde vâscozitate corectă este până la 32°C).

De asemenea, trebuie citit cu mare atenţie şi manualul maşinii, deoarece acesta oferă informaţii cu privire la standardul impus de producătorul autoturismului, privind alegerea uleiului de motor.

Sunt disponibile două categorii:

API: uleiuri de clasă medie SG/CE şi uleiuri de clasa superioară SM/CI.

“S” pentru moatoarele pe benzină şi “C” pentru motoarele diesel

ACEA: uleiuri de clasă medie A1/B1 şi uleiuri de clasă superioară A5/B5.

 “A” pentru motoarele pe benzină şi “B” pentru moatoarele diesel.

Este de reţinut faptul că uzura motorului va creşte consumul de ulei. Astfel, pentru duce la dispariţia fumului gri-albăstrui, cauzat de aerderea uleiului, se poate opta la un ulei ceva mai gros.

După toate aceste detalii, nu rămâne decât să vă achiziţionaţi uleiul de motor potrivit, pagina noastră recomandându-vă cu încredere site-ul www.epiesa.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.